Здраве

22 Септември 2015

2875

Животът днес

За ранните признаци, по които може да се разпознае заразяването с гъбична инфекция ни разказа д-р Мариета Кътева, дерматолог в УМБАЛ „Софиямед“

Това е промяната на прозрачността, на гладкостта на нокътната плочка. Ноктите стават грапави, набраздени, започват да се разрушават откъм свободния край или от ъгъла, където кожата се допира до тях. Тя се променя и на цвят, потъмнява, почернява. Появяват се болка и неприятна миризма.

Човек трябва да обърне внимание на ранните признаци, защото е важно да се проведе и ранно лечение

Човек трябва да обърне внимание на ранните признаци, защото е важно да се проведе и ранно лечение, което може да се осъществи с локални средства, само с мазане и профилактика. Докато ако процесът напредне и засегне по-голяма част от нокътната плочка, тогава вече трябва да се проведе антибиотично лечение. Препарат за профилактика на гъбичките по ноктите е „Фунги спрей“. Препоръчваме го както на здрави хора, така и в хода на лечението и профилактиката на вече заразени нокти. Неговият състав е така подбран и съчетан, че да предпазва от гъбичките, да създава по-подходяща среда за краката в обувките, да омекотява кожата, да я освежава, да я заздравява. Включените в състава ментолово масло, борово масло омекотяват кожата, дезодорират я, дават чувство за свежест, за лекота. Останалите съставки, екстракт от салвия – лист, и от чаено дърво, действат антимикотично и антибактериално, а основната съставка (борната киселина) действа антимикотично. Този препарат е много подходящ и при хора, които имат напукани пети и вроговени повърхности на ходилата, тъй като омекотява, подпомага епителизацията и се понася добре.

Интересно е да се знае, че гъбичките могат да престоят в жизнеспособно състояние (като спори) в обувките до две години. И ако човек дори и след време ги обуе и кожата обилно се изпоти, спорите възвръщат вирулентността си и отново заразяват кожата на ходилата.

Въпреки че гъбичките са заразни, не всички хора при едни и същи условия се разболяват, а предимно тези, при които са налице вече изброените предпоставки. Важно е, когато се посещават обществени парни бани, сауни и т.н., винаги да се носят джапанки. Краката трябва след това добре да се измиват и подсушават, а препаратът „Фунги спрей“ има приложение и много добро действие именно в тези случаи като профилактика. Използва се два пъти дневно.

 

Сподели във Facebook