Здраве

10 Февруари 2014

1312

Животът днес

Последно поколение апарат заработи в СБАЛ по онкология


Нов високотехнологичен апарат, доставен и инсталиран от Siemens, бе официално представен в СБАЛ по онкология, София, на 4 февруари, когато се отбелязва Световният ден за борба с рака. Symbia T16 - последно поколение хибриден апарат, е част от най-модерните методи за откриване на раковите клетки и се състои от двуглава гама-камера и рентгенов компютър-томограф. Чрез него се извършва прецизна образна диагностика с минимално количество изотоп при кратък престой на пациента в камерата. Апаратът струва над 2 млн. лв., като средствата за неговото закупуване и инсталиране са изцяло поети от здравното ведомство.

 България има още три подобни апарата, като Symbia T16 е най-модерният сред тях и дава възможност за провеждане на всички сцинтиграфски изследвания, дефинирани в протоколите на Националния стандарт по нуклеарна медицина за диагностициране и стадиране на онкологични заболявания.

Годишно с новия апарат ще бъдат преглеждани около 2000 пациенти.
Здравният министър д-р Таня Андреева, която присъства на официалното представяне на апарата, зарадва лекарите от онкологичната болница и даде надежда на хиляди болни с новината, че проектът за разширяването на Клиниката по лъчелечение ще бъде размразен. Най-вероятно той ще бъде завършен до края на тази година.
 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 87