Лятото постепенно влиза във владенията си, а най-близкият му съратник – слънцето, започва да издирва жертвите си. Затова и специалистите както всяка година напомнят, че дори да сте се снабдили с крем с максимална защита (фактор 50), не бива да стоите под парещите лъчи повече от два часа.

Какви са правилата на слънцезащитните средства:

1. SPF (Sun Protection Factor – слънцезащитен фактор)

Това е основният показател на средствата за защита от слънцето. Въпреки разпространеното мнение обаче той не означава ефективността на защитата, а времето за безопасно пребиваване под лъчите. Ако без никакво средство можете да прекарате на слънце 15 минути например, то при използване на крем с SPF 10, то времето, което можете да си позволите под лъчите се увеличава 10 пъти – т.е. до 150 минути. При крем с SPF 30 обаче можете да си позволите 450 минути. А за да изчислите правилно времето, през което е безопасно да се изложите на слънчевите лъчи, трябва да знаете какъв фототип е вашата кожа.

2. Срок на годност

Слънцезащитните кремове имат най-краткия срок на годност сред козметичните средства – след отваряне на опаковката около 6 месеца. Причината е, че при контакт с кислорода много от техните компоненти се разрушават.

3. Влагоустойчивост

Даже и да не се къпете, в горещините се изпотявате, а всяка влага отмива крема. Затова най-добрите слънцезащитни кремове са влагоустойчиви.

4. Подновявайте крема на два часа

Всяко средство след два часа пребиваване на слънце трябва да се премахва от кожата, защото физическите филтри не позволяват на кожата да диша, а химическите под влияние на слънцето стават опасни. Затова слънцезащитните средства трябва да се нанасят наново през два часа.

5. Не забравяйте устните

Устните изгарят на слънце по-бързо от кожата на тялото. Затова за защита използвайте специално предназначените за тях балсами и кремове с SPF не по-малко от 15.

6. Изберете най-подходящата за вас текстура

Кремът е най-разпространеният и евтин вариант, който обаче най-трудно се нанася на кожата. Още повече, че кремовете с висока степен на защита са прекалено гъсти и с висок вискозитет. Тоалетното млякото с SPF е оптималният вариант за мазна кожа. Маслата се препоръчват за сухата кожа. Спреят се нанася най-лесно и е незаменим при по-труднодостъпните места. Гелът е най-подходящ за мъже със силна окосменост по тялото.

Сподели във Facebook