Здраве

15 Декември 2018

Животът днес

Рискът от инфаркт е най-висок в 22.00 часа в навечерието на Нова година, установиха шведски учени. Те съпоставили времето и датата, когато 281 000 души са получили инфаркт в продължение на 16 години. Оказало се, че точно преди Нова година опасността е максимална. Учените предполагат, че рискът от инфаркт се повишава заради емоционалния стрес и тревожност, особено при хората над 75-годишна възраст, които вече страдат от някакво сърдечносъдово заболяване или диабет.

Специалистите от Стокхолм установили, че на 31 декември рискът от инфаркт скача с 37%, независимо, че празникът се очаква с огромно нетърпение и би трябвало да носи позитивен заряд. Оказало се още, че 1 януари не е много по-безопасен – на този ден рискът от инфаркт се увеличава с 29%.

Изследването на шведските специалисти показало, че в продължения на цялата година опасността от инфаркт традиционно се покачва с 10% в понеделник, като най-голям е рискът в 8.00 сутринта, когато рискът скача с 60% в сравнение с другите часове от денонощието.

Сподели във Facebook