Здраве

7 Октомври 2014

1264

Животът днес

Прекаляването с месо увеличава риска от рак

Вредният навик стимулира отделянето на жлъчка в по-големи количества и при метаболизма в червата се получават продукти, доказано канцерогенни. Това споделя чрез профила си в социалната мрежа за здраве CredoWeb проф. Красимир Мурджев, гръден хирург от Пловдив. 

Злокачествените заболявания нарастват непрекъснато, а една от причините за това е лошото хранене. През 2000 г. заболелите от рак у нас общо са били 3070 на 100 хил. души население, а през миналата година са 3703. Жените най-често боледуват от онкологични заболявания на млечната жлеза - 1250 на 100 хил. души, а при мъжете засегнати са органите от стомашно-чревния тракт и белият дроб. В последно време се забелязва увеличение на случаите на меланом - рак на кожата. 

Проблемът е в навиците на хранене. Установено е, че прехранването с месни храни стимулира отделянето на жлъчка в по-големи количества и при метаболизма в червата се отделят продукти, доказано канцерогенни. 

Инфекция с хеликобактер пилори в стомаха, водеща до възникване на язва, причинява и рак. Терапията се провежда със специфични антибиотични курсове за унищожаване на причинителя. 

Също така нитритите от храната с амините в стомаха образуват нитрозамини и това често води до онкологични заболявания. Те са резултат от повишеното съдържание на азотни торове в почвата, но също и при някои специфични обработки на храните - при пушени меса. Затова трябва да сме много внимателни с консумацията и по-специално с нейната продължителност. 

Нитрозамини се получават и при термична обработка на храните - пържене с палмова мазнина, защото се ползва многократно и е пълна с парафин. Ето защо в някои страни е забранена за употреба. 

Основна причина за появата на белодробни онкологични заболявания пък е тютюнопушенето. Катранът, който се съдържа в листата на тютюневите листа, е богат на нитрозамини и други ароматни производни, които са основна причина за преканцерозите. Никотинът води до пристрастяване и така и катранът се поема все по-често и в по-големи количества. Не може да се пренебрегнат и екологичните фактори, като мръсния въздух. 

Мнозина посягат към електронните цигари, но вече е ясно, че те също не са безвредни. Когато възниква идеята за тях, се е предвиждало в ампулата да се влага много никотин, но без катран. За съжаление се оказва, че методите на пречистване не са ефикасни и почти няма видове електронни цигари без вредния катран и ароматни производни. Затова Световната здравна организация е против употребата им, тъй като досега няма ясни аргументи, че превъзхождат в здравословно отношение обикновените цигари. 

С проф. Красимир Мурджев можете да се свържете чрез профила му http://www.credoweb.bg/prof-Krasimir-Murdzhev-dm-profile-4858.html.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 117