Здраве

11 Февруари 2014

2497

Животът днес

През зимата „пушаческата кашлица” по-често води до пневмония



Д-р Венцислава Пенчева, пулмолог, Александровска болница: Цигарите причиняват  стесняване на дихателните пътища, често страда и сърцето

Дългогодишните пушачи страдат повече през зимата, защото са по-уязвими за вирусните инфекции. Упоритата кашлица, която по принцип ги мъчи през останалите месеци от годината, сега може лесно да премине в пневмония. Ако сте пушили в продължение на 10-15 г., нищо чудно вече да е започнал процес на стеснение на дихателните пътища. Става дума за ХОББ – хроничната обструктивна белодробна болест, казва д-р Венцислава Пенчева от Клиниката по пропедевтика на Александровска болница. В белия дроб на засегнатите преобладава фиброзата. При ХОББ започва разрушаване на белодробната структура с емфизем. Пациентите имат задух и отделят храчки. Диагнозата се поставя, ако упоритата кашлица продължава поне по три месеца в две последователни години.

През есенно-зимния период вирусите причиняват остри кризи при болните с ХОББ, налага се те да бъдат лекувани със системни кортикостероиди и антибиотици, да постъпват в болница, споделя опита си д-р Пенчева. Обострят се съпътстващите им заболявания – те са обикновено сърдечносъдови или хронична дихателна недостатъчност. ХОББ не е само болест на белия дроб – страда и костно-мускулната система, развива се депресия, развиват се с по-голяма честота сърдечносъдови заболявания, посочва специалистът. При някои пациенти се открива белодробно сърце с хронична дясна недостатъчност.

За хората е важно да знаят, че ХОББ е предотвратимо и лечимо заболяване. Водеща причина е тютюнопушенето, засегнати са не само активните, но и пасивните пушачи. В някои страни все по-напред излизат праховите частици, които се отделят при изгарянето на биогорива. В България през зимата замърсяването на въздуха също е голямо, но пушенето си остава водеща причина.

За съжаление правилната диагноза при ХОББ се поставя късно. Една от причините е, че липсва програма за активно търсене на болестта в ранните стадии.  Погрешна е практиката всеки пациент с кашлица и храчки да получава антибиотик, който временно потиска симптомите. Личните лекари трябва да помнят, че невинаги тази картина е последица от инфекция, обобщава д-р Пенчева.

Още за диагнозата и лечението на ХОББ четете в credoweb.bg!


Сподели във Facebook
Етикети: Брой 87