Изследване, проведено от канадски учени, установи, че изкуственото понижаване на температурата при грип пречи на оздравяването, съдействайки за по-тежкото и продължително протичане на заболяването. Особено опасно е свалянето на температурата при новия и много заразен щам на грипа, доказаха специалистите.

Още през 70-те години на миналия век учените установиха, че естественото повишаване на температурата на тялото при инфекции е нормална реакция на имунната система, която потиска размножаването на вируса.

Канадските изследователи разработиха математически модел, който помогна да получат данни, свидетелстващи за негативния ефект от средствата, понижаващи температурата при грип. Тяхната употреба може да помогне за размножаването на вируса и усложняване на заболяването.
„Изкуственото понижаване на температурата води до допълнително разпространение на инфекцията и помага за увеличаването на смъртните случаи вследствие на нарушаване на естествения механизъм за потискане на вируса“, заявиха учените.

Сподели във Facebook