Здраве

27 Февруари 2018

Животът днес

Рискът от инсулт е по-голям при хора, чийто ръст в детството е бил нисък. До този извод стигнаха учени от университета в Копенхаген. Въпреки това опасността може да бъде намалена, отбелязват специалистите на страниците на Science daily.

Яко ръстът на човек в детството е бил по-малък от средните показатели с 5-7 сантиметра, той е заплашен в бъдеще от исхемичен инсулт – заболяване, предизвикано от нарушение в кръвообращението на главния мозък, водещо до гибел на мозъчни клетки. Датските учени подкрепили тезата си с резултатите от анализ на здравословното състояние на 300 хиляди деца на възраст от 7 до 13 години, родени в периода 1930-1989 г. Изследването показало, че хората с нисък ръст в детството си с 11% по-често от връстниците си с нормален ръст били поразени от инсулт като възрастни.

Според учените ръстът на човека е обусловен от генетиката, но влияние оказват и редица фактори – хранене, инфекции и стрес. За да намалят риска от инсулт хората с нисък ръст в детството трябва да обръщат внимание именно на тези фактори, смятат изследователите. В същото време специалистите отбелязват, че не всички причини за инсулта могат да бъдат конкретизирани – до 40% от инсултите при млади хора нямат строго определена причина. Като основен провокатор на заболяването специалистите посочват атеросклерозата и хипертонията.

Сподели във Facebook