При хората, които пушат, рискът от появата на усложнения след заболяване от коронавирус е по-висок в сравнение с непушачите, заявиха австрийски пулмолози. Според тях е спорен въпросът дали при пушачите опасността от заразата е по-голяма, защото липсва такава статистика. Но учените смятат, че това е напълно възможно, защото употребата на цигари прави хората по-уязвими на грипните вируси и инфекциите на горните дихателни пътища и на белите дробове.

Австрийските специалисти анализирали 2473 случая на заболяване от COVID-19 и установили, че при активните пушачи рискът от появата на усложнения вследствие на заболяването е с 45% по-висок в сравнение с непушачите. Друго изследване доказа, че пушачите 2,4 пъти по-често попадат в интензивните отделения.

Замърсеният въздух също може съществено да усложни протичането на COVID-19. До този извод стигнаха учени от Турция. Те съобщиха, че особено опасен е азотният диоксид, чийто основен източник са моторните превозни средства – неизбежен спътник на големите градове.

Сподели във Facebook