Здраве

13 Януари 2010

7875

Животът днес

При специалист без направление

Вечерта детето ви не се чувства добре. Очите му сълзят и леко се подуват. На сутринта това, което иска да направи всеки родител, е да заведе детето си на очен лекар. Да, обаче джипито ви не работи в събота и не може да ви даде направление. Ето защо здравноосигуреното семейство отива направо при специалист и понеже е без ценната бележка, си плаща 100% прегледа при очния лекар.

Тази история, която ни разказа Илияна Петрова Елич от София, е познат сценарий на повечето от вас. Независимо дали за очен лекар, за хирург, педиатър, травматолог или за друг по-тесен специалист, на вас ви се е налагало да вземете спешно направление и да отидете на преглед. По едни или други обстоятелства издаването на направление понякога е свързано с куп неприятности: съобразяване с графици, чакане на опашки, излишно губене на време... Ето защо екипът на новото здравно министерство подготвя промени в Закона за здравното осигуряване, според които, ако пациентът е съгласен да плати 30% от цената на прегледа при специалист, няма да се налага да ходи при личния лекар, за да получи направление за желаната помощ.

Приложима ли е тази идея, попитахме пациенти и лични лекари от столичната ХХVІІІ поликлиника. Като цяло повечето от тях бяха „за” тези промени, при условие че все пак се запази и практиката с направленията. „Аз адмирирам такава идея, каза осемдесетгодишната Веселина Камбарева пред екипа ни. Този вариант е за предпочитане за пациента, но не на всеки е по джоба.” На подобно мнение беше и забързаната пациентка Цонка Богданова, която отиваше точно за направление. Тя сподели, че ще иска направление за лекар от столичната болница „Токуда” и ако отиде без такова, ще й вземат между 60 и 100 лв.: „Не смятам, че при такива високи нива на заплащане всеки може да си позволи да плати 30% от цената на прегледа. Докато за направление плащаме 2.40 лв.” Диляна Владимирова има 2-годишно момиченце, с което чакаше пред кабинета на лекарката си в ХХVІІІ ДКЦ. Тя коментира: „Случи ли му се на човек да отиде на лекар, ще изгуби цял ден. Чакали сме по два часа и повече пред един кабинет, а когато се касае за здравето на детето, времето е от значение. Затова си даваме парите, стига то да е добре.”

Изчислено е, че ако осигуреният пациент започне да покрива една трета от стойността на цената на прегледа, ще се влее допълнителен ресурс в системата. Той ще позволи да се увеличават направленията за преглед, които получават пенсионери или социално слаби. По този въпрос отношението на д-р Здравка Царкова беше красноречиво: „Има хора, които се чудят какво да си прегледат. А същевременно на някои им се налага да отидат при специалист веднъж в годината и направленията тогава са свършили. Тези направления са излишни!” Семейната лекарка подкрепя напълно идеята на новото министерство, дори предложи алтернативен вариант, който според нея е още по-разумен. Здравните ни осигуровки да се трупат като в спестовна сметка. „Аз например съм осигурена, но повече от 10 години не ползвам нищо от касата, защото не ми се е налагало. Същевременно, ако системата е като спестовна сметка, ще мога да прехвърля тези пари на някой близък, на когото са му нужни.” Д-р Царкова даде личен пример с член от семейството си, на когото лимитът му за направления е бил изчерпан и въпреки че самата тя е лекар, го е водила да му правят превръзка три пъти в седмицата в „Пирогов”, като при всяко посещение портфейлът й е изтънявал с 35 лв.

На вратата на д-р Царкова беше залепена бележка, че до края на месеца лимитът за изследвания е изчерпан. Отпред пациентка с дете трескаво я четеше и сподели пред екипа на в. „Живот и Здраве”, че от детската градина искат задължителни изследвания, които дори и с направление струват повече от 50 лв., защото не се поемат от Здравната каса. По този въпрос личният лекар д-р Царкова каза: „Или ще вдигнат осигуровките, или ще се съкрати пакетът. Не може с малко пари всички нужди на пациентите да бъдат покрити.” Всъщност от следващата година средствата от 8% здравна вноска изцяло ще се използват за медицински грижи, а не както е в момента - 2 от 8-те процента да отиват в БНБ в големия резерв на здравната каса.
В крайна сметка, лутайки се между одобрението и отрицанието, пациентите и лекарите бяха единни по отношение на едно. Наложи ли му се на човек да отиде на преглед спешно и по една или друга причина няма възможност да вземе направление, той би си платил и 100% от цената на прегледа. В такъв случай въвеждането на тези 30% е облекчение, защото ще се осигури пряк достъп на пациента до специалист на поносима цена.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 89