Здраве

10 Декември 2019

Животът днес

Стресът в ежедневието се превърна в обичайно явление, затова повечето хора не му обръщат внимание. Учените обаче предупреждават, че под негово влияние в организма настъпват промени, които могат да доведат до сериозни заболявания като психози, депресии и др. Затова хроничният стрес не бива да се игнорира. Какви са признаците и последиците му:

Зависимост

Постоянното подлагане на стрес в последствие може да премине в някаква зависимост. Не е задължително това да е пристрастеност към алкохол или наркотици. Храната, шопингът, интернет или електронните игри също могат да намалят временно напрежението, но съвсем реална е опасността това да премине в зависимост. Ако забележите, че при всеки проблем в живота посягате към хладилника или се оттегляте във виртуалния свят, обърнете се към специалист.

Безсъние

Още един признак на хроничния стрес е безсънието. Причината е в пренатоварената нервна система и невъзможността на мозъка да превключи на режим отдих. В резултат вие може да сте преуморени, но да не можете да заспите. Опитайте някоя от много техники за отпускане и справяне с безсънието като медитацията.

Промяна във вкусовите предпочитания

Повечето хора с годините променят вкуса си, но когато това става рязко и кардинално, значи имате проблем със стреса. Обърнете внимание и на апетита – ако той се е увеличил или силно е намалял, потърсете помощ.

Нежелание за спортуване

Ако сте привърженик на активния начин на живот и редовно тренирате, но изведнъж сте загубили желание да спортувате, причината може да е в хроничния стрес. Той предизвиква усещане за силна умора и апатия. Изходът е да се вземете в ръце и да отидете на тренировка. Физическото натоварване е един от най-сигурните начини за справяне със стреса.

Чести простуди

Стресът вреди на всички вътрешни процеси в организма. Когато е продължителен, може да намали имунитета и да даде път на простудите.

Сподели във Facebook