Здраве

2 Февруари 2023

credoweb bg

Д-р Илиева, темата с пробиотиците стана много актуална в последните години, какво е вашето мнение?

Пробиотиците безспорно се наложиха в България като допълващо лечение при определени състояния и заболявания, не само като допълнение на пълноценното хранене при здрави хора. Вече има многобройни проучвания за положителното влияние на пробиотиците върху човешкия организъм по отношение на балансирането на чревната флора, имунитета - производството на секреторен имуноглоболин А, задействане на неспецифичен имунен отговор, активиращ макрофагите - клетките, които поглъщат и отстраняват чужди за организма бактерии.

Лактобацилите имат способността да произвеждат и интерферони. Това са сигнални протеини, които правят връзката между клетките, осъществяващи предпазването на организма от бактерии, вируси и чужди молекули. Интерфероните имат противотуморна, антибактериална и противовирусна активност.

Необходимо е да се знае, че не всички лактобацили могат да се включат в състава на пробиотиците, а само тези, които притежават определени свойства, а именно:

  • да са част от естествената чревна флора при човека;
  • да могат да преминават невредими през стомаха;
  • да се заселват в тънките черва и да се репродуцират, като същевременно потискат развитието на патогенните бактерии;
  • да притежават антимикробна активност към условно патогенни, канцерогенни и патогенни микроби.

Кога препоръчвате прием на пробиотик във вашата практика?

Препоръчвам пробиотици при всяко състояние на отслабен имунитет, прием на антибиотици, хронични заболявания на червата, остри стомашно-чревни разстройства, при новородени с бебешки колики и други.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook