Здраве

22 Март 2022

credoweb bg

Добре известно е, че пробиотиците са полезни бактерии, естествен защитник на лигавицата на червата срещу болестотворните микроорганизми. Действието им далеч не се изчерпва само с противодействие на стомашните разстройства. Благодарение на баланса, който поддържат в стомашно-чревния тракт, те имат важна роля за силната имунна система. Бактериите от групата на лактобацилите се използват както за профилактика, така и при лечението на храносмилателни смущения, антибиотична терапия, вирусни инфекции, състояния, предизвикани от стреса и смяната на сезоните.

Постковид и пробиотиците

Едно от основните предизвикателства, след прекарана ковид инфекция е нарушеното действие на имунната система на човека, както по време на самото заболяване, така и след оздравяването. Непосредствено след острата фаза има повишен риск от допълнителни нежелани състояния, ето защо бързото възстановяване е от решаващо значение.

Сигурен начин за подобряване на общото състояние на организма е приемът на пробиотици с лактобацили. Те не само подпомагат за възстановяване на имунната система, но и на функцията на храносмилателната система, която често е увредена от приложено антибиотично лечение.

Учените за пробиотиците

Голямо изследване на учени от Медицинския университет в Рочестер, Великобритания, доказва ползата от приема на Lactobacillus acidophilus при няколко болестни състояние. На първо място се отчита ролята им при справянето със стомашно-чревните разстройства, които се появяват в резултат именно на антибиотично лечение. Те напомнят, че тези медикаменти убиват както патогенните микроорганизми в червата, така и „добрите бактерии“, което предизвиква диария. Ето защо те препоръчват приема на пробиотици, заедно с антибиотиците (необходимо е само да има разлика от няколко часа в приема на двата препарата). Изследването също така доказва повишаване на действието на имунната система.

Друго проучване, направено от Националния здравен институт на Великобритания, доказва ползите от приложението на Lactobacillus d. Bulgaricus. Според учените, тези бактерии може да се използват при профилактиката и лечението на следните състояния:

  • настинка
  • диария, причинена от антибиотици
  • колики
  • възпалително заболяване на червата
  • чернодробно заболяване
  • атопичен дерматит (екзема)
  • алергичен ринит (сенна хрема)
  • кариес
  • пародонтоза и други проблеми със здравето на устната кухина
  • предотвратяване на некротизиращ ентероколит

Изследването дори напомня резултатите от 38 по-стари проучвания, където се наблюдава ролята на лактобацилите при управлението на различни състояния на психичното здраве. Това включва както обикновен стрес, така и депресия.

Учените отчитат, че е най-добре пробиотиците да се приемат с профилактична цел

или като добавка към основното лечение. Те отбелязват ползата от лактобацилите при различни вирусни инфекции, които са характерни за смяната на сезоните.

Лакто 4 ВИП е пробиотик, който подпомага не само общия имунитет на организма

но и възстановява напълно чревната флора при състояния на дискомфорт или нарушено храносмилане. Комбинацията и съотношението на полезните бактерии, съдържащи се във всяка капсула, е важна за оптималния ефект:

  • Lactobacillus acidophilus – 10,46 mg;
  • Lactobacillus rhamnosus – 0,69 mg;
  • Lactobacillus bulgaricus – 0,62 mg;
  • Streptococcus thermophilus – 0,34 mg.

Трябва да се отбележи, че два от щамовете - Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus, влизат в състава на оригиналното българско кисело мляко. Те играят основна роля в чревната микрофлора, като унищожават болестотворните бактерии.

Всяка капсула съдържа 2 милиарда живи лактобацили. Подходящи са за прием с храната, като могат да се приемат цели или съдържанието им да се разтвори във вода, сок или храна. Това ги прави подходящи и за деца.

Препоръчителната доза за дневен прием е:

  • За деца под 1 година – ½ капсула дневно с храната;
  • За възрастни и деца над 1 година – 1 капсула дневно.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook