Една от основните задачи за организма след прекаран коронавирус е възстановяване на имунитета. Той е сериозно увреден след COVID-19 заради възпалителния стрес, засягащ храносмилателната и имунната системи, както и репродуктивните функции.

Изследвания са доказали, че организмът, който има проблеми със защитната си функция, изпитва дефицит на белтъчини. При всички случаи те играят важна роля за доброто състояние на имунната система, затова учените съветват хората, прекарали коронавирусната инфекция, да включат в менюто си следните продукти:

Кълнове

Те са богати не само на белтъчини, а и на фолиева киселина, магнезий, фосфор, манган, витамините С и К. Освен това те съдържат и антиоксиданти, които позволяват на организма по-бързо да се възстанови след болестта.

Риба

Заедно с белтъчините тя осигурява на организма висококачествени омега-3 мастни киселини, както и витамините D и B2, калций, фосфор, желязо, цинк, йод, магнезий и калий, които лесно се усвояват и оказват противовъзпалително действие.

Бобови храни

Те са богати на белтъчини, желязо, цинк, витамини, селен и жизнено важни аминокиселини като лизин, който помага за усвояването на калция, лесно се усвояват и са особено полезни за имунната система.

Яйца

Те съдържат незаменими аминокиселини, богати са на антиоксиданти, които помагат да организма да се възстанови след окислителния стрес, предизвикан от възпаленията вследствие на коронавируса. Яйцата са богати и на витамините D, А, В и К, които подобряват общото състояние на организма

Сподели във Facebook