Проф. д-р Албена Керековска, дм, е заместник-ректор на Медицински университет – Варна

Проф. д-р Албена Керековска, дм, е заместник-ректор на Медицински университет – Варна по учебната дейност втори мандат. Завършила е Първа езикова гимназия с преподаване на английски език и „Медицина“ в МУ-Варна. Има над 100 публикации и научни разработки в областта на здравната политика, промоция на здравето, детерминанти на общественото здраве, неравенства в здравето, съвременни биоетични проблеми, обучение и професионализация в общественото здравеопазване.

- Проф. Керековска, с какво варненският Медицински университет се откроява в системата на висшето медицинско образование в България?

- Медицински университет – Варна се откроява в системата за висше образование по темповете и мащабността на своето развитие. Ние сме университет, който е ориентиран към модерните и иновативни методи на обучение. Много голям акцент поставяме върху иновациите и внедряването на информационните и комуникационните технологии в учебния процес. Непрекъснато търсим нови форми на обучение, които са в унисон с най-добрите съвременни практики в световен мащаб. Инвестициите в образователната инфраструктура и в клиничните бази за обучение също нареждат МУ-Варна сред водещите предпочитани медицински университети не само в България, но и в Европа и света.

- Как успявате да привличате толкова чуждестранни студенти?

- В МУ-Варна можем да кажем, че вече е създадена многонационална и мултикултурна среда. При нас се обучават над 1200 чуждестранни студенти от 43 държави, които ни избират заради високото качество на обучение, което е съизмеримо с европейските стандарти. Дипломите, които получават завършилите в МУ-Варна, са конвертируеми в Европа, което гарантира възможностите за реализация. Чуждестранните ни студенти са основно от страни, членки на Европейския съюз, като най-голяма част са от Германия, Великобритания, Испания, Швеция, Гърция, Кипър, но имаме студенти и от Бразилия, Япония, САЩ, Канада и др. страни.

- Идва ли времето чужденци, завършили медицина в България, да работят в нашата здравна система?

- Вече има чуждестранни студенти, които след завършването си остават да специализират в България. Ние разполагаме с модерна клинична база в УМБАЛ „Св. Марина“, която не отстъпва на болниците в Германия например. Желанието на студентите да защитят докторантура в МУ-Варна, което е една от стъпките за научно и кариерно развитие, води до решението да останат в България и да продължат да работят тук. Убедени сме, че броят на тези хора ще расте.

- Какво ще е новото през следващите години?

- Новото, което предстои, е откриването на Център за клинични симулации, който е по образец на водещи в Западна Европа и САЩ университетски клинични бази. Тук студентите и специализантите ще имат възможност да се подготвят и да навлязат по-бързо в клиничната практика чрез роботизирани симулационни модели както за традиционните медицински дейности, така и за високоспециализираната медицина, като лапароскопската хирургия. Разкриваме и Център за научни изследвания и иновации. Медицинските университети са уникална научноизследователска структура, защото съчетават лечебна, научна и учебна работа.

- Какви промени в нормативната уредба от страна на държавата биха подобрили дейността на медицинските университети в България?

- Отпадане на ограниченията за обучението срещу заплащане в държавните висши училища, включително и на чуждестранни студенти, както и отпадане въобще на лимита на броя на приеманите студенти в рамките на утвърдения капацитет биха подобрили дейността на медицинските университети в България. Ограничението за обучение срещу заплащане е противоречащо на съвременното развитие на образователните процеси в европейски и световен контекст. То води до ограничаване на академичната автономност на висшите училища и има задържащ ефект върху  развитието им, потенциала за модернизация на образованието и разгръщане на техния капацитет.

 

Сподели във Facebook