Здраве

21 Февруари 2019

1538

Животът днес

Морбили, позната и като дребна шарка, е особено опасна за най-малките и за хората, които не са имунизирани по една или друга причина. При случаи на морбили контактите на бебетата до една годинка с други деца или възрастни трябва да бъдат силно ограничени, особено ако бебето живее в район, в който вече има регистрирани болни.

Според имунизационния календар на РБългария всички деца трябва да бъдат ваксинирани с две ваксини – едната се поставя на 13-месечна възраст, а другата - на 12 години. След две поставени имунизации човек е защитен повече от 95%, обяснява проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Когато човек има само една имунизация, вероятността да заболее намалява 5 пъти. Тогава защитата е около 80-85%. Рискът да има усложнения се свежда до минимум, допълва проф. Кантарджиев. Той обяснява, че не е необходимо по-възрастните хора на 30 и повече години, които имат само една ваксина, да си поставят втора. Ако се заразят, те по-леко ще прекарат заболяването, защото все пак са имунизирани. В случай, че не са сигурни дали са ваксинирани или имат притеснения, могат да си направят необходимите изследвания, които ще покажат дали организмът им има антитела срещу заболяването.

Проф. Кантарджиев уточни, че не е възможно здрав човек да пренесе морбили от болен на здрав. „За да заразиш някого, трябва да си болен“, поясни той.

Помещенията трябва да се проветряват много добре

Причината е, че вирусът не обича чистия въздух. Децата до 1-годишна възраст е добре да имат ограничени контакти с други деца, особено по-големи, както и с роднини. До поставянето на ваксината срещу морбили-паротит-рубеола те са най-уязвими, предупреди директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. Той препоръча хората, които нямат поставена ваксина, да го направят, особено ако им предстои пътуване в региони, засегнати от морбили.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook