Здраве

24 Февруари 2014

3130

Животът днес

Пролетта променя косата

За да се нахрани добре, са й необходими витамини

Тина БОГОМИЛОВА

Четката за коса прилича на таралеж, а възглавницата тъне в косми. Причината е, че смяната на сезоните променя гривата, тъй като тя е чувствителна към температурните амплитуди. Слабите слънчеви лъчи, грипните вируси и вълнените шапки я карат да капе. 

Сезонният косопад не е безспорно и научно доказано явление, тъй като човек не променя козинката си като животните. Но пък заради недостатъчната светлина през зимата се случва епифизата да разбалансира хормоните. Затова мрачното настроение и падналите косми са в повече, когато е студено.

Едва ли някой ги брои, но за нормално се смята да са между петдесет и стотина. Дори и повече да са, това не значи олисяване. Космените фоликули си имат собствен жизнен цикъл и рано или късно падат, а на тяхно място се появяват нови. 

Пролетта чука на вратата, а и на косата. Добър лечител е ножицата, тъй като заздравява косъма. Врагове са сешоарът, пресата, лаковете и геловете.

Косата капе и при стрес, и при рязко губене на килограми. За да се нахрани добре, са й необходими витамини. Без витамин А фоликулите подлежат на унищожение, витамин Е стимулира кръвообращението на скалпа, витамините В и С пазят от оредяване. Добре дошли в пролетното меню на гривата са хранителните добавки със селен, цинк, магнезий и калций.

Здравословното хапване включва рибата, морските дарове, яйцата, пролетните зеленчуци и цитрусовите плодове. Антистресово действие има чаят от жен-шен, риган, жълт кантарион и маточина.

Козметиката се избира внимателно. В аптеките има различни марки шампоани, борещи се с косопада. Те успокояват скалпа и подобряват кръвообращението. Предлагат се със стволови клетки, биологичен арган, коприва, боровинка, палмово масло, шипка, просо, концентрат от плацента и какво ли още не. Антиейджинг индустрията за коса е измислила хиляди формули, за да спре преждевременното стареене на косъма. Често се рекламират чудодейни мазила и лосиони, но пенкилер все още не е измислен. 

Билковата козметика залага на смрадликата, лавандулата и копривата, с чиито отвари косата се мие през ден и се масажира скалпът. При силен косопад косата се измива пет дни със запарка от полски хвощ. 

Охладеният чай от лайка и мед вместо захар съживява косата. Ябълковият оцет заздравява фоликулите, като се затопля и втрива в корените.

Хумата прави чудеса с гривата, тъй като регулира производството на мазнина, а скалпът поема важни минерали и хранителни вещества.

Косата обича яйчни коктейли. Рецептите за тази домашна антикосопадна козметика са много. Към кокошите продукти при изтощена и падаща коса може да се добави бира или коняк, лимонов сок или мед. 

Кисело мляко с малко зехтин за половин час под найлонова шапка е друг изпитан трик. Измиването обаче трябва да е с кисела вода – лимонена или оцетена. 

Конякът също е много препоръчвана съставка в антикосопадните домашни съставки, тъй като загрява скалпа. Изглежда, че фоликулите предпочитат топло, защото сред другите популярни илачи са черният пипер и чесънът. При употребата на чесън обаче едва ли някой наблизо ще се зарадва на лъскавата коса.

Всепризнат лечител е слънцето. Лъчите му доставят важния витамин D, който много трудно се набавя с храната. 

Но ако гривата усилено пада повече от шест седмици, прехвалените козметични продукти или бабините рецепти трудно ще я запазят. Необходима е консултация със специалист дерматолог, който най-добре знае защо космите бързат да напуснат скалпа и как да си останат там.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 89