Здраве

2 Декември 2013

1540

Животът днес

Радостта от новия живот

Медицински комплекс „Д-р Щерев” предлага специализирани грижи от зачеването през раждането до следродилното възстановяване

Все още говорим за метода инвитро като за нещо ново, но едва ли някой допуска, че през 2013 г. се отбелязват 25 години от първата инвитро процедура в България. Мнозина знаят, че тя се осъществява благодарение на доц. Атанас Щерев и неговия екип. Следвайки своето призвание да дарява живот, през 2003 г. доц. Щерев сбъдва мечтата си и открива собствена специализирана АГ болница. Днес, 10 години по-късно, лечебното заведение се развива в многопрофилен медицински комплекс за семейно здраве.

В него се предлагат пълни грижи по линията „семейно планиране – женско и мъжко репродуктивно здраве – зачеване – проследяване на бременност – раждане – следродилна рехабилитация – педиатрично проследяване – специализирани медицински прегледи за цялото семейство”. Комплексът разполага с разширен диагностично-консултативен блок със специализирани кабинети по педиатрия, ендокринология, урология-андрология, превантивна медицина и гинекологична онкопрофилактика, мамология, неврология, физиотерапия и рехабилитация и др.

В своята болнична част Медицински комплекс „Д-р Щерев” разполага с отделения по акушерство, по оперативна гинекология с фокус към ендоскопската хирургия и по асистирана репродукция. Специално внимание е отделено и на развитието на регенеративната медицина – в комплекса са обособени високотехнологични специализирани крио помещения и лаборатории за научни проучвания и практическо приложение на стволови клетки.

Лечението на безплодие и приложението на асистирани репродуктивни технологии е едно от направленията, които продължават да се развиват интензивно в разширеното лечебно заведение. Само през 2013 г. инвитро лабораторията на медицинския комплекс въвежда последно поколение оборудване за прилагането на три нови методики за повишаване на успеваемостта при инвитро – ембриоскопия, spindle view и IMSI. Благодарение на нововъведенията през последното десетилетие „Д-р Щерев” повишава в пъти успеваемостта при диагнози като намален яйчников резерв, повтарящи се имплантационни неуспехи, т.нар. мъжки фактор и др.

Освен върху репродуктивното здраве сериозен фокус и инвестиции са насочени към развитието на сектор по пренатална медицина. В него се прилагат възможностите на съвременната медицина за качествен пренатален скрининг и специализирани фетални (на плода) изследвания. В сектора се извършва собствен биохимичен скрининг, който включва ултразвуков преглед заедно с кръвна биохимична проба за установяване на риск за хромозомни аномалии (синдром на Даун, тризомия 21, Патау и др.). В рамките на 24 часа пациентката извършва високоспециализирано ултразвуково изследване и получава резултати от кръвната биохимична проба за комбиниран риск, които се консултират лично от специалист по фетална медицина.

В сектора по пренатална медицина на болницата се прилага и биохимичен скрининг при близнаци – до момента такова изследване не се предлага в нито едно друго лечебно заведение в България. Допълнително се извършват високоспециализирани ултразвукови изследвания за фетална морфология 3D/4D, фетална ехокардиография (изследване на сърцето на плода) и други. При високорискови пациентки за раждане на дете с аномалии се извършват както инвазивни изследвания като хорионбиопсия и амниоцентеза, така и модерни неинвазивни тестове за изследване на фетална ДНК. Всяка бременна жена се подлага и на високоспециализирана гинекологична и ултразвукова диагностика на маточна шийка за скриниране и превенция на бременността. Чрез нея има възможност за ранно сигнализиране при опасност от преждевременно раждане, прееклампсия и други рискове за загуба на плода.

Вниманието и грижата, предлагани в Медицински комплекс „Д-р Щерев”, продължават и след раждането. В новооткрития педиатричен кабинет се извършват неонатологично проследяване и педиатрични консултации на новородени и бебета от 0 до 12 месеца, на подрастващи от 1 до 3 години и на деца от 3 до 7 години. Грижата за майките също не е пренебрегната – за тях са разработени уникални за България абонаментни пакети за следродилно възстановяване и възвръщане на добрата форма. Те включват процедури по кавитация, велашейп, радиочестотен лифтинг, лечебна гимнастика и други. Чрез тях родилите наскоро жени бързо и лесно могат да възстановят своята добра фигура отпреди раждането.

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 79