Здраве

9 Септември 2019

Животът днес

Според световната статистика сърдечносъдовите заболявания както и преди вземат най-много жертви, но в развитите страни, където доходите са най-високи, основната причина за смърт вече е ракът, отнемащ живота на два пъти и повече пациенти.

Такива са резултатите от мащабно изследване, публикувани в медицинското списание Lancet.

За да стигнат до този извод, учените в продължение на 12 години проследили данните за хоспитализацията и смъртността на 162 хиляди пациенти на възраст от 35 до 70 години от 21 страни от петте континента. Така установили, че сърдечносъдовите заболявания остават водеща причина за смърт в държавите със средни и ниски доходи на населението. Но в богатите страни тези заболявания отнемат живота само на 20% от хората, а на рака се падат повече от 50%.

Според кардиолозите през 2017 г. по света са починали 55 млн. души – 17,7 млн. от сърдечносъдови болести, а 4,6 млн. от една или друга форма на рак.

„Доколкото сърдечносъдовите заболявания продължават да намаляват, ракът може да стане основна причина за смърт по целия свят в близките десетилетия“, пишат авторите на изследването.

Сподели във Facebook