Здраве

27 Февруари 2019

Животът днес

Учените все по-настойчиво предупреждават, че ракът вече поразява все по-млади хора. Ако до преди 20 години за риск от появата на онкологично заболяване се говореше, след като човек навърши 45 г., днес профилактичните прегледи за наличие на туморни маркери започват след 25-годишна възраст.

Само преди дни в САЩ бяха публикувани резултатите от изследванията на хора с онкологична диагноза на възраст от 25 до 84 г. Тези данни са събирани в продължение на 20 години. Оказало се, че сред мъжете и жените на възраст от 25 до 49 г. рязко е нараснала заболеваемостта от няколко вида рак. На първо място са онкологичните заболявания, които се асоциират със затлъстяването.

Сред поколението на милениалите е разпространен колоректалният рак, ендометриалният (на матката), на бъбреците, на жлъчния мехур, на панкреаса и мултиплен миеломът. Последният преди време се появяваше при пациенти на възраст 60-70 г. Неговото подмладяване според експертите се дължи на прекалената употреба на „бързите храни“, на застоялия начин на живот и постоянния стрес.

При това поколение зачестява появата още на два вида рак – левкозата и на стомашно-чревния тракт. Учените са убедени, че това е свързано с растящия брой на автоимунните заболявания. А причината за тяхната поява е увеличеното количество антибиотици и консерванти в хранителните продукти. Както и наличието на канцерогенни вещества в любимите на младите хора фаст фууд. Като се добавят замърсените вода и въздух, картината става съвсем песимистична.

Въпреки това специалистите са убедени, че здравословният начин на живот може да обърне статистиката. И предупреждават, че успехът на всяка цена не е житейската философия, която ще създаде поколение от дълголетници. Просто трябва и да се почива. Без презареждане организмът много по-бързо се износва.

Сподели във Facebook