Здраве

26 Февруари 2020

Животът днес

Американски специалисти установиха, че най-добрият начин да се поддържат когнитивните способности на мозъка при хора над 30-годишна възраст са разнообразните дейности. Резултатите от изследването на учените са публикувани в изданието The Journals of Gerontology.

Според експертите мозъкът постоянно трябва да изпитва натоварване, защото това действително може да спре стареенето му. Учените от университета в Южна Флорида споделиха, че през деня човек може да се занимава с различни дейности – да готви, да работи, да се храни, да гледа телевизия, да чете книги и да спортува, но това не е достатъчно. Колкото повече задачи си поставя, толкова в по-добро състояние ще бъде неговият мозък.

За да стигнат до този извод, специалистите провели изследване с участието на 732 души на възраст от 34 до 84 години. Оказало се, че тези от тях, които непрекъснато били ангажирани с нещо ново като изучаване на чужди езици, показали по-добри когнитивни възможности в сравнение с участниците в изследването, които се занимавали с рутинни дейности.

Сподели във Facebook