Здраве

22 Август 2020

credoweb bg

Смята се, че оксидативният стрес е един от най-големите врагове на тялото, способен да отключи редица заболявания. Получава се вследствие натрупване на свободни радикали (оксиданти), като има неоспорими доказателства, че те могат да бъдат причина за някои неблагоприятни промени в човешкия организъм – претоварване на имунната система, ускорено стареене, увредени гени в ДНК и мутирали клетки.

„Генерирането на свободни радикали е естествен процес за организма, който се осъществява по пътя на нормалната обмяна на веществата. Съществуват обаче и външни фактори като небалансираното хранене, алкохолизмът, замърсената околна среда и забързаното ежедневие, което поставя човек под непрекъснато напрежение“.

Това заявява доц. д-р Светослав Ханджиев, който е сред водещите диетолози в страната, член на Европейската академия на науките по хранене (ЕАNS), президент на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания „Акад. Ташо Ташев“ (BASORD).

Доц. Ханджиев пояснява, че

човешкият организъм може сам да произвежда антиоксиданти.

Чрез тях до голяма степен вредните влияния се елиминират. Проблемът настъпва, когато балансът е нарушен и активността на свободните радикали надвишава значително възможностите те да бъдат неутрализирани. Тогава необходимите вещества могат да бъдат набавени чрез:

  • храна;
  • хранителни добавки.

Най-значимият хранителен антиоксидант е ресвератролът

Той:

  • възпрепятства ранното възникване на атеросклерозата;
  • справя се със свободните радикали;
  • увеличава резистентните сили на организма;
  • подпомага нормалната функция на сърцето;
  • подобрява дейността на черния дроб;
  • подобрява функцията на опорно-двигателния апарат.

Богати на ресвератрол са червеното грозде, малините, боровинките, черниците.

„Ресвирол“ е натурален продукт с мощно антиоксидантно действие,

който е под формата на капсули, съдържащи 50 мг ресвератрол. Достатъчни са 1-2 капсули дневно, за да се понижи стресът, да се подобри физическата издръжливост, имунитетът, концентрацията, състоянието на сърдечносъдовата система.

Препаратът забавя стареенето на клетките, подпомага нормализирането на обменните процеси в организма. Има и противовъзпалително действие.

„Всичко това ни дава основание да препоръчваме Resvırol при почти всички сърдечносъдови заболявания. Ефектът му за понижаване на общия и нископлътностния холестерол, за регулиране на нивата на гликемията е изключително благоприятен“, изтъква доц. Ханджиев.

Този натурален продукт може да бъде прилаган и за профилактика на онкологични заболявания.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook