Музиката е постоянен спътник на съвременния човек. Много хора я слушат, докато тренират, преди лягане, когато чистят, движат се из града и къде ли не. На музиката разчитаме и когато ни е весело, и когато ни е тъжно. Специалистите твърдят, че тя влияе положително върху здравето. Не случайно все по-често използват музикотерапията като съпътстващо лечение.

При какви здравословни проблеми музиката е ефективна:

Музиката може да избави от тревожно състояние и стрес. Доказано е, че тя помага, като отнема безпокойството, напрежението и успокоява. Главният мозък реагира на ритъма, благодарение на което изчезват негативните мисли, настроението се повишава, а понякога се променя и поведението на хората, прави ги по-концентрирани. Затова те могат да подобрят живота си, ако използват правилно музиката. Известно е, че някои медицински центрове може да се чуят успокояващи мелодии. Така специалистите карат пациентите да се чувстват по-комфортно.

Музиката помага на хората по-бързо да възстановят силите си при боледуване. С нейна помощ пациенти, прекарали инсулт, по-лесно възстановяват речта си, а децата се учат да общуват. Причината е, че при слушане на музика се включват едни и същи невронни мрежи, както при разговор.

Музикотерапията е ефективна и при лечението на депресии, аутизъм, както и при когнитивни нарушения.

Специалистите са единодушни, че музиката е полезна за хора от всички възрасти, които имат проблеми със здравето.

Сподели във Facebook