Здраве

1 Ноември 2017

1673

Животът днес

Специалисти от САЩ проучиха технологиите, които се използват при производството на домакинските съдове. Резултатите показаха, че незалепващото покритие може да предизвика рак. Освен това тези съдове оказват негативно влияние върху имунната и репродуктивна системи.

Най-голяма опасност за здравето представлява тефлоновото покритие, съдържащо вредната перфлуороктанова киселина. Това беше доказано още през 2006 г., когато ръководството на компанията DuPont, занимаваща се с производството на изделия с тефлоново покритие, беше обвинена, че крие отчети за качеството и безопасността на продукцията си. Вследствие на скандала производството беше закрито.

Независимо от случилото се, перфлуороктанова киселина започнаха да използват и други компании. Според експертите от САЩ това съединение действа върху човешкия организъм като оловото или азбеста. За да се избегне рискът от негативните последици за здравето, специалистите препоръчват хората да се откажат от съдовете с тефлоново покритие и да се ориентират към такива от неръждаема стомана или чугун. Съветват още да се готви със зехтин.

Сподели във Facebook