Растителните продукти и кафето са идеалното съчетание за здрава сърдечносъдова система. А хората, в чието меню редовно присъстват много плодове и зеленчуци, с 42% по-рядко страдат от сърдечна недостатъчност. До този извод стигнаха експерти от Mount Sinai Hospital в Ню Йорк. Те сравнили ефекта, който оказват върху здравето пет диети. В първата влизали червено месо, макаронени изделия, пържени картофи, фаст фууд. Във втората – тъмни листни зеленчуци, плодове, фасул, риба. В третата – десерти, хляб, сладки закуски, шоколад, бонбони. В четвъртата – яйца, пържени блюда, месо, обработени месни продукти, сладки напитки. В петата – сосове за салати, зелени листни зеленчуци, домати, сметана, вино.

За да тестват диетите, учените наблюдавали 15569 доброволци, като следили начина им на хранене в продължение на четири години. Оказало се, че когато в менюто преобладават зелени листни зеленчуци, плодове, бобови култури, пълнозърнести продукти, риба, а е ограничена употребата на месо, наситени мазнини, трансмазнини, рафинирани въглехидрати и продукти с високо съдържание на захар, рискът от сърдечна недостатъчност е по-нисък.

Друга група изследователи доказа, че увеличената употреба на кафе с една чаша на седмица понижава риска от сърдечна недостатъчност със 7%, а на инсулт с 8% в сравнение с пълния отказ от кафе.

Сподели във Facebook