Здраве

4 Декември 2016

4200

Животът днес

В днешно време една от шест жени се разболява от рак в някакъв период от живота си. Според специалистите рискът от рак на гърдата е свързан с наследственото предразположение, но някои аспекти на начина на живот също имат отношение към диагнозата. Редовната физическа активност, поддържането на нормално тегло и отказът от тютюнопушенето могат да намалят вероятността от това заболяване.

 

Изследванията показват, че някои храни имат връзка с рака на гърдата. Ето шест от тях:

1.  Високомаслени млечни продукти

Според учените естрогенът в мазнините на млечните продукти подхранва раковите заболявания, които са свързани с хормоните, като рака на гърдата и на простатата.

Изследване на американски учени е показало, че жените, които ежедневно приемат повече от една порция високомаслени млечни продукти, са застрашени с 50% повече от смърт от рак на гърдата в сравнение с пациентките, които избягват тези храни. Други изследвания също са установили, че хората, които консумират големи количества мляко и сирене, заболяват по-често от рак.

Учените посочват, че това може да се дължи на естрогена – този хормон е разтворим в мазнини. Някои видове рак на гърдата имат естрогенни рецептори и се подхранват с този хормон.

2.  Зелен чай

Зеленият чай може да помогне на пациентки с рак на гърдата да се справят по-добре с прогресирането на заболяването. Според учените този чай ограничава растежа на тумора. Опитите с животни са показали, че химическите вещества в зеления чай, наречени полифеноли, инхибират протеините, които стимулират растежа на туморните клетки и разсейките.

3.  Фолиева киселина

Проучвания са установили, че приемането на храни, съдържащи много фолиева киселина, която е вид витамин В, предпазва от рак на гърдата. Според едно изследване на жени след менопауза тези от тях, които приемат много добавки с фолиева киселина, имат 22% по-малък риск от рак на гърдата. Тази киселина пази специално от отрицателен за естроген рецептор тумор.

4.  Соя

Соята съдържа изофлавони, вид растителен естроген, който може да намали риска от рак на гърдата и от рецидивиране на заболяването при излекуваните жени.

Тъй като хормоните подхранват рака на гърдата, учените са проверили дали соевите продукти са вредни за пациентките. Едно проучване сред жени, които са се разболели от рак след менопаузата, е показало, че тези от тях, които консумират най-много изофлавони, около 42,3 милиграма дневно, са намалили риска от повтаряне на болестта в сравнение с жените, които приемат по-малко - около15,2 милиграма дневно.

Друго изследване откри, че жените, които приемат ежедневно половин порция соеви изофлавони, са с 30% по-малко застрашени от развитие на инвазивен рак на гърдата, отколкото представителките на нежния пол, които не приемат соя.

След мащабно изследване, в което участвали 10 000 излекувани от рак жени в Съединените щати и Китай, учените установили, че при тези, които приемали повече от 10 милиграма соя дневно, ракът се връщал по-рядко в сравнение с жените, които приемали по-малко от този продукт.

5.  Рибено масло

Британски учени са доказали, че жените, които приемат най-много омега-3 мастни киселини, като включвали в менюто си риба или хранителни добавки, са с 14% по-малък риск от развитие на рак на гърдата. Необходимият прием за избягване до голяма степен на плашещата диагноза е 1-2 порции седмично мазна риба като сьомга, херинга или сардини.

6.  Тиквени и слънчогледови семки

Тези семена съдържат много растителни вещества, подобни на естрогена. Изследване, извършено с участието на 3000 пациентки с рак на гърдата и 5000 здрави жени, е показало, че високата консумация на тези семена, както и на соевите, намалява риска от развиване на рак на гърдата след менопаузата.

Сподели във Facebook