Употребата на черен шоколад може да бъде много полезна за хората на средна възраст, защото помага да се предотврати намаляването на слуха и появата на шум в ушите.

До този извод стигнаха специалисти от Южна Корея, които анализирали резултатите от редица изследвания, проведени от 2012 до 2013 г. в рамките на национално проучване на здравето и храненето.

„Ние открихме, че хората, които обичат шоколад, по-малко се оплакват от проблеми със слуха, предизвикани от стареенето. Действително при тях рискът от загуба на слуха между 40- и 64-годишна възраст се оказа значително по-нисък в сравнение с тези, които не ядат шоколад“, съобщават авторите на проекта.

Южнокорейските учени обясняват позитивния ефект от употребата на тъмен шоколад с противовъзпалителния му ефект. Доказано е, че полифенолните съединения, които съдържа, притежават силни антиоксидантни свойства, а именно възпалителните процеси влияят върху състоянието на органите на слуха.

Специалистите отбелязват, че става въпрос за шоколад, съдържащ минимум захар и максимално количество какао.

Сподели във Facebook