Световната здравна организация (СЗО) представи нова програма, според която до 2023 г. всички държави трябва напълно да се откажат от използването на трансмазнини в хранителната промишленост. Според специалистите пълният отказ от тези мазнини ще предотврати смъртта от сърдечносъдови заболявания на 500 хиляди души годишно.

Хидрогенираните мазнини широко се използват при производството на чипсове, баници, закуски, солети, пуканки за микровълнови печки, растителната сметана, маргарина и много други. Те имат ниска цена и голям срок на годност, което е удобно за производителя. За здравето на хората обаче те са опасни най-вече за сърдечносъдовата система.

Затова СЗО предлага трансмазнините да бъдат заменени с натурални масла. В САЩ хидрогенираните мазнини от три години са забранени за използване в хранителната промишленост.

Сподели във Facebook