При хората, които живеят в близост до натоварени пътища или летища, е повишена опасността от инфаркт. До този извод стигнаха американски учени от Ратгерския университет.

Постоянното въздействие на шума от различните транспортни средства (от автомобили до самолети) увеличава риска от хоспитализация вследствие на инфаркт, показали резултатите от изследване. Това е първата научна работа, която се е основавала на информация от Северна Америка. По-рано данни били събирани на територията на Европа и в други страни, които също потвърдили връзката между транспортния шум и сърдечносъдовите заболявания.

Най-често кардиолозите поставят пушенето, хипертонията и диабета на първите места между рисковите фактори за инфаркт. Новото изследване обаче показва, че въздействието на шума също е много сериозно. Предишни проучвания го свързваха със загуба на слуха, разстройства в съня, хроничен стрес и повишено кръвно налягане. Днес вече е доказано, че хората, живеещи в близост до големи пътища или аерогари, са подложени на по-голяма опасност от увреждания на сърдечносъдовата система.

Сподели във Facebook