Още от началото на пандемията хората започнаха да се запасяват с лимони и джинджифил. Разбира се, имунитетът е първото оръжие срещу вирусите и той трябва да се подсилва. Затова не бива да се пренебрегват полезните свойства на цитрусовите, както и на другите плодове или зеленчуци, но трябва да се знае, че силният имунитет не се създава скокообразно, за няколко дни. Той е резултат от дългогодишен здравословен начин на живот и правилно хранене.

Какво означава имунитет

Хората толкова често употребяват тази дума, че не се замислят за значението ѝ. В превод от латински имунитет означава „невъзприемчивост“. Имунната система предпазва организма от всякакви външни агресори – вируси, бактерии, гъбички, паразити и т.н. При здравия човек тази защита е несъкрушима. Тя може да противостои на толкова силни провокации като холерата, вирусния хепатит или пневмонията. Но при съвременния начин на живот и влошената екология, особено в големите градове, самата имунна система на хората се нуждае от защита. Затова е важно да се знае, че еднократната процедура няма как да подсили имунитета.

Какво отслабва имунната защита

Пандемията рязко промени начина ни на живот. Повечето хора започнаха да работят от домовете си, а самоизолацията поради своята необичайност, както и страхът пред неизвестния до момента вирус, силно увеличиха стреса. А той е главната причина за понижения имунитет. При постоянно психическо напрежение и дискомфорт в организма възникват процеси, водещи до гибел на клетките-защитници и имунитетът се понижава. Какви са другите фактори, които водят до отслабването на защитните сили на организма:

Недоспиване

Това е сериозен проблем на съвременния човек. Според лекарите 8-часовият сън е задължително условие за възстановяване на силите и съответно за добър имунитет. Малко са хората обаче, които спазват това правило.

Вредни навици

Все още битува мнението, че алкохолът може да намали стреса, а цигарата помага на хората да се съсредоточат. Но специалистите отдавна опровергаха тези твърдения. И двата вредни навика понижават защитните сили на организма.

Нездравословно хранене

Начинът на хранене е един от главните фактори, които могат и да отслабят и да подсилят имунитета. Неправилното и еднообразно хранене задължително намаляват защитните способности на организма.

Как да си помогнем

Имунната система на хората в условията на съвременния живот се нуждае от подкрепа. И то не от време на време, а постоянно.

Доказано е, че физическата активност укрепва имунитета и едновременно понижава нивото на стреса. Фитнес, плуване, бягане – това са идеални стимули. Достатъчни са дори сутрешната гимнастика и редовното ходене пеша.

Пълноценният сън и масажите също са част от здравословния начин на живота. Не забравяйте и смеха – колкото е повече, толкова по-добре за имунната система.

Избягвайте полуфабрикатите и бързите храни. Ориентирайте се към пълноценно и балансирано меню, в което има достатъчно белтъчини, мазнини и въглехидрати.

Сподели във Facebook