Здраве

2 Декември 2013

1616

Животът днес

Синята светлина ще измести кафето

Някой ден синята светлина ще измести сутрешното ни кафе и ще ни ободрява вместо него, твърдят шведски учени.
Досега синьото светлинно излъчване се радваше на лоша слава. Сиянието от таблети, компютри и телевизори, използвани в спалнята, често бе обвинявано за това, че предизвиква безсъние,

тъй като влияе върху мелатонина - хормонът, който регулира биологичния часовник на човека. Но екип учени от университета "Мид Суидън" откри и твърде позитивно въздействие на синята светлина. Нейният ефект се оказва много по-ободряващ от този на кофеина в кафето. Излъчването е способно да държи мозъка ни буден, ако се използва в подходящо време.

При проведените от шведските учени тестове станало ясно, че доброволците, подложени на синя светлина, постигат по-добри резултати при задачи, в които трябва да се преодолее разсеяността, отколкото участниците, употребяващи кофеин.

Ободряващата съставка на кафето и синята светлина по различен начин въздействали върху психомоторните функции на доброволците. Установено било, че лъчението освен това подобрява паметта, познавателните способности и ускорява реакциите на хората.

Синята светлина все по-често се използва за медицински цели. Немски учени от университетската болница в Хайделберг разработиха лепенка, която излъчва синя светлина и действа болкоуспокояващо. Изследователи от университета в Монреал с почуда констатираха, че слепи хора могат да установят кога се включва и изключва синьо светлинно лъчение. То успешно се използва и при третирането на лош дъх, тъй като убива бактериите, които го предизвикват.

От опитите проличало, че това, което кофеинът постига като ободрителен ефект след един час, при излагане на синя светлина се получава след 50 секунди.

 


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 79