Испански учени проведоха изследване с участието на доброволци и доказаха, че престоят в стая, осветена в синьо, позволява два пъти по-бързо да се елиминират последиците от стреса в сравнение с пребиваването в помещение с бяла светлина.

Експериментът е проведен с 12 души на възраст от 18 до 37 години. Всички те били подложени на стрес по стандартизирана методика – в продължение на шест минути на доброволците били показвани плашещи картини, след което половината от участниците престояли в стая, осветена в синьо, а другите в стая с бяла светлина. Към всички били прикрепени електроди за енцефалограми. Оказало се, че първата половина от доброволците се върнала в нормалното си състояние след 1,1 минути, а втората – след 3,5 минути.

Авторите на изследването отбелязват, че и преди е бил известен фактът, че синята светлина снижава количеството на мелатонин у хората, поради което те стават по-малко сънливи. Но механизмът за бързо възстановяване след стрес под влияние на синята светлина все още не е добре изучен. Въпреки това резултатите от експеримента са достатъчно красноречиви, за да може синьото осветление да се използва като още един начин за справяне със стреса. 

Сподели във Facebook