Здраве

2 Декември 2013

1255

Животът днес

След 58 години горите ще изчезнат

Изследване, направено от американски учени от университета в Мериленд, показва, че горите на нашата планета изчезват с чудовищно бързи темпове. Ако темповете на изсичане на дърветата се запазят, след 58 години няма да остане нито една.

Специалистите под ръководството на Матю Хансън са анализирали снимки, направени от сателит на НАСА. За 12 години са се събрали 654 000 фотографии на повърхността на Земята. Оказало се, че в периода 2000-2012 г. са били унищожени гори на площ от 2,3 милиона квадратни километра. Най-много зелени насаждения е загубила Русия - 365 000 кв. км от 8,5 млн.

Безжалостна сеч е имало и в Канада. Не изостават много Бразилия и Индонезия. В Бразилия обаче темповете от година на година намаляват, докато в Индонезия се увеличават. Тези загуби са най-съществените за планетата, тъй като изчезват тропическите гори, които са най-разнообразната екосистема в света. В тях има хиляди видове растения и животни. От състоянието на джунглите зависи климатът на земното кълбо.

Разбира се, на мястото на изсечените гори и на някои свободни площи израстват нови дървета. Възстановили са се гори на обща площ от 800 000 кв. км. Така чистите загуби възлизат на
1,5 млн. кв. км.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 79