Здраве

6 Декември 2021

Животът днес

Учени установиха, че една година след излекуване от тежка коронавирусна инфекция опасността от смърт е повече от два пъти по-голяма. Според авторите на статията, публикувана в Frontiers in Medicine, рискът е най-висок при хора под 65-годишна възраст.

За да стигнат до този извод, специалистите изследвали данните на 13 638 души, които вече били оздравели след прекаран COVID-19. Целта на проучването била да се оценят последиците от коронавирусната инфекция в продължение на една година. Оказало се, че тежкото протичане на заболяването действително повишава риска от смърт впоследствие. Но най-учудващото било, че при хората, които са под 65-годишна възраст, опасността била по-голяма с цели 223%. Специалистите отбелязват, че само 20% от леталните изходи били директно свързани с общоизвестните последици от COVID-19, като проблеми със сърдечносъдовата или респираторната системи.

Авторите потвърждават, че коронавирусната инфекция може да оказва дългосрочен негативен ефект върху здравословното състояние на хората, затова на първо място са ваксините като най-добър начин да се предотврати тежкото протичане на заболяването.

Сподели във Facebook