Здраве

4 Декември 2019

Животът днес

Соевите продукти се употребяват като алтернатива на червеното месо, но високото ниво на фитоестрогени в тях е опасно за здравето. Учените ги свързват с нарушения в хормоналния фон и повишен риск от рак, съобщава Health News.

В публикуваната в портала статия се твърди, че соевите продукти, използвани като заместители на месото и кравето мляко, трябва да се употребяват внимателно и в определени дози. Причината е, че съдържащите се в тях изофлавони действат на организма като естрогени. Според специалистите те водят до проблеми с фертилността, както и до онкологични заболявания. А последни проучвания установиха, че соевите продукти предизвикват безпокойство.

Експерти от френската група на потребителите UFC-Que Choisir изследвали 55 различни продукти от соя – десерти, готови ястия, сосове и напитки, и установили наличието в тях на високо съдържание на фитоестрогени.

„Една порция соев продукт може да съдържа пет пъти повече изофлавони от нормата, определена от Френската агенция за безопасност на храните, околната среда и труда (ANSES) за безопасна“, съобщиха авторите на изследването. Според тях бременните жени и децата трябва да избягват тези продукти, а останалите да не прекаляват с количествата.

Освен за опасността от фитоестрогени учените сигнализират, че в соевите продукти се съдържат вещества, които могат да окажат негативно влияние върху усвояването от организма на важни за здравето и имунната система вещества и микроелементи като белтъчини, цинк, желязо, магнезий и калций.

Сподели във Facebook