Здраве

2 Декември 2013

1502

Животът днес

Студът и постите са изпитание за организма

След необичайно дългата и топла есен зимата настъпи буквално за часове, температурната промяна бе изключително рязка. Започнаха и коледните пости, които все повече хора спазват. Как се адаптира човешкият организъм към тези предизвикателства за съпротивителните му сили и как да подпомогнем доброто си здравословно състояние през идните месеци, които се очертават мразовити? Предлагаме ви съветите на д-р Галина Цветкова, общопрактикуващ лекар в XIII ДКЦ, София.

В този сезон преобладават по правило респираторните заболявания, но в амбулаторната си практика се срещаме често и с чревни инфекции. Като цяло началото на зимата подлага на изпитание имунната защита на организма, което е свързано не само с промяната на температурите, но и с по-различното хранене. На това и нерядко се дължат известни храносмилателни проблеми, дискомфорт, отделно и независимо от актуалните и за този сезон инфекции. От друга страна, респираторните, както и всички инфекции се отразяват допълнително върху общото състояние на организма и това се отнася както за децата, така и за възрастните. Затова добрият подход е да се предприемат профилактични мерки срещу храносмилателни проблеми, а и адекватно да бъдат лекувани, ако възникнат.

Що се отнася до постите, този период предполага увеличена консумация на растителна храна, която също би могла да предизвика известни смущения в храносмилането. Така приемът на по-малки количества протеини, и то предимно от растителен произход, може да допринесе за спадането на имунитета. Така че стъпките в посока на укрепването на собствените защитни сили на организма са важни.

Много съществено е хората да знаят, че имунитетът е тясно обвързан с доброто чревно здраве. Когато има проблем, дискомфорт в стомашно-чревния тракт, имунитетът спада. Постите са подходящи за хора в добро общо здраве, нямат хронични заболявания – бъбречни, сърдечносъдови и т.н. Малките деца трябва да се хранят пълноценно във всеки сезон и затова постенето не е добро за тях. Не бива да постят бременните, както и страдащите от анемия и изобщо от заболявания, водещи до изтощение на организма.

Благоприятен ефект върху чревното здраве оказват пробиотичните препарати. Те стимулират нормалната бактериална флора в организма, повишават нейната жизненост и така укрепват естествения имунитет. Когато хората постят, когато са изложени на повече стрес (какъвто представляват и всички заболявания), може да разчитаме на помощта на пробиотиците. При нарушена перисталтика - запек, диария – пробиотичните продукти също имат много добър ефект. Всъщност пробиотиците представляват лактобактерии, които нормално обитават червата, но при изпитания, за които стана дума, те намаляват драстично и затова е подходящо и необходимо да се внасят допълнително в организма. Тъй като, достигайки до лигавицата на червата, те прилепват плътно по нея и така предпазват от инвазията на болестотворни вируси и бактерии. Т.е. пробиотиците подпомагат, поддържат нормалната чревна флора.

Какво е съществено при избора на препарат
Важно е пробиотичните бактерии да достигнат живи до червата на човека и да са достатъчно жизнени, активни. Стомашната киселина обаче е много агресивна и затова „добрите” бактерии трябва да бъдат достатъчно устойчиви, за да оцелеят, преминавайки през солната киселина в стомашно-чревния тракт. Има съвременни пробиотици, които отговарят на тези изисквания – такъв е примерно Лакто 4 VIP, съдържащ специално селектирани щамове.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 79