Здраве

11 Февруари 2014

2323

Животът днес

Сухата кожа губи защитната си функция


С д-р Здравка Демерджиева, дм, началник на отделението по дерматология и венерология в МБАЛ „Токуда Болница София”, разговаря Камен Здравков


-    Д-р Демерджиева, изисква ли кожата някакви по-особени грижи през зимата?
-    Да, човешката кожа е доста чувствителна и факторите на околната среда в разгара на зимата, като вятър и ниски температури, й въздействат осезателно. Затова е разумно да полагаме всекидневни профилактични грижи за кожата си, независимо дали сме в града, в планината или на друго място. Грижата за кожата гарантира не само предпазване от дерматологични заболявания, но и от стареенето.

-    Повишеното внимание през зимата отнася ли се и за хората с нормална кожа, или основно за тези, които имат някакви проблеми?
-    Става въпрос за всички хора и на всякаква възраст. А страдащите от атопичен дерматит, екзема и други специфични проблеми задължително трябва да посещават редовно дерматолога и да следват съветите му.

-    За много хора все още грижата за кожата се изразява в измиването с вода и сапун или шампоан. Това достатъчно ли е?
-    Разбира се, че не е достатъчно. На първо място трябва добре да подбираме сапуните и детергентите, които използваме за себе си и семейството си. Редно е те да бъдат щадящи от типа „душ-олио”, за да може измиването да е съчетано с хидратация. Препоръчвам и сапуни, от които са премахнати детергентите, оцветителите и ароматизаторите, защото те често са алергени. Най-добре е да се използва „сапун без сапун”, така наречените синдети. Те не само хигиенизират кожата, но довеждат до отварянето на порите, което позволява хидратиращите кремове да навлизат по-дълбоко в епидермиса.

-    Колко често трябва да се измива цялото тяло със сапун?
-    Ако се използват подходящи щадящи средства, подбрани според типа кожа, това може да става всекидневно. Ако обаче използваме силни детергенти, това трябва да става два до три пъти седмично.

-    Кога се налага допълнително овлажняване на кожата и с какви средства се прави?
-    Хидратацията с подходящи средства трябва да започне още от ранната детска възраст, защото при най-малките все още няма секреция от мастните жлези. След това в активната възраст кожата губи хидратацията си при миене с по-агресивни средства, а в третата възраст мастните жлези губят активността си. Затова хидратацията се препоръчва през целия живот. Най-добре е да се използват средства, които съдържат полиненаситени мастни киселини – линолова и линоленова. Има качествени билкови екстракти с комплексно въздействие върху кожата, например балсамът Нахткерцен, който съдържа масло от вечерна роза. Това растение е много богато на естествени линолова и линоленова киселина.

-    Само естетичен проблем ли е сухата кожа?
-    Факт е, че сухата кожа не изглежда добре, но основният проблем е, че тя губи бариерните си функции и лесно се поселва от бактерии, гъбички, вируси и различни алергени. Точно затова трябва редовно да се прилагат хидратантни и емолиентни средства, за да възстановим бариерните функции на кожата.

-    С каква интензивност трябва да се прилагат хидратиращите средства?
-    Поне два пъти дневно, върху цялото тяло, най-добре след изкъпване. А проблемни зони, засегнати от екзема например, те трябва да се хидратират по-често и по-интензивно.

-    Има ли разлика в необходимостта от хидратация през лятото и през зимата?
-    Да, през лятото се използват по-хидратантни кремове, а през зимата – по-богати на липиди (по-мазни), защото заради студеното време и вятъра липидите се изразходват по-бързо.

-    Има ли специфика поддържането на лицето?
-    Освен хидратация там е необходимо да се прилагат кремове с фотозащита и през лятото, и през зимата. Така ще предпазим най-видимата част на тялото си от преждевременно състаряване, поява на петна и други проблеми.

-    Но нали слънцето е здраве...
-    Всичко е в дозата, са казали още древните мислители. Това важи и до днес. За набавяне на витамин D е достатъчно човек (включително децата) да бъде 15 минути на слънце без ръкави и с къси панталони. А иначе за психическия ни комфорт слънцето има важно значение, но там то влияе през очите, кожата трябва да е предпазена!

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 87