Световната здравна организация е сериозно разтревожена заради недостига на медицински сестри, предизвикан от епидемията от коронавирус. В доклад на СЗО се посочва, че в момента представителите на тази професия са 28 млн. От 2013 до 2016 г. техният брой се е увеличил с 4,7 млн. души. Въпреки това сега по целия свят не достигат 5,9 млн. медицински сестри.

***

Италианското правителство ще отдели 400 млрд. евро, за да подкрепи предприятията, пострадали от пандемията. Тази сума ще се добави към вече осигурените 350 млрд. евро в помощ на семействата и на цялото население.

***

Министър-председателят на Великобритания Борис Джонсън е приет в интензивно отделение заради рязко влошаване на състоянието му. Президентът на САЩ Доналд Тръмп с обърна с молба към две водещи американски фармацевтични компании, които са постигнали определени успехи в лечението на коронавируса, да се свържат с Лондон и да помогнат на неговия приятел Борис Джонсън.

***

През последното денонощие в Китай не е регистриран нито един случай на заразяване с COVID-19. Заради спада в разпространението на епидемията забележителностите в страната бяха открити за туристи.

***

Канцлерът на Германия Ангела Меркел определи коронавируса като най-голямото изпитание пред Европейския съюз от основаването му. По време на пресконференция в Берлин тя отбеляза, че излизането от епидемията на силна Европа ще бъде в интерес на всички.

***

Поради пандемията през първото тримесечие на 2020 г. хората по целия свят са отделили на съвременните устройства средно с 20% повече от свободното си време. Според анализаторите от компанията AppAnnie Китай е първата страна в света, чието население е прекарало със смартфоните и таблетите по пет часа на ден. Това е с 30% повече в сравнение със същия период на миналата година.

***

Най-голямата готическа катедрала в света „Св. Йоан Богослов“ в Ню Йорк ще бъде превърната в болница, където ще бъдат лекувани пациенти с коронавирус. В катедралата ще бъдат поставени 200 болнични легла и още девет медицински палатки. Пациенти ще бъдат приемани още в края на седмицата.

***

Международна група от учени проведе експеримент и доказа, че използването на медицински маски може да понижи темповете на разпространение на COVID-19. С помощта на специален апарат - Gesundheit II, който имитира дишането на човека и анализира пробите от въздуха, специалистите установиха, че маските значително намаляват количеството на вирусите, разпространявани от заразени пациенти.

Сподели във Facebook