Здраве

13 Декември 2021

Животът днес

Световната здравна организация (СЗО) и Световната банка заявиха, че една от най-тежките последици от пандемията от коронавирус може да стане катастрофалната нищета. Специалистите изчислиха, че е много вероятно под прага на бедността да се окажат повече от половин милиард души.

Анализаторите смятат, че причината са съществените проблеми в системите на здравеопазване. Много заболели от COVID-19 са принудени да плащат сами лечението си. При това заради ограниченията и локдауна в много страни хората все по-трудно успяват да изкарат прехраната си.
„Пандемията доведе до най-тежката икономическа криза след 30-те години на миналия век. В резултат на това хората все по-трудно заплащат медицинските услуги. Дори преди пандемията около половин милиард души са живеели в крайна бедност заради разходите, които са били длъжни да правят за лечението си. Ние смятаме, че техният брой значително ще се повиши“, съобщиха от СЗО.

От организацията и от Световната банка отбелязаха, че заради пандемията е намален обхватът на населението, което е ваксинирано не само срещу коронавируса, а и срещу други заболявания. Това е довело до увеличаване на смъртността от малария и туберкулоза.

„Всички правителства трябва незабавно да подновят и активират усилията си, за да гарантират, че всеки техен гражданин може да има достъп до здравни услуги без се притеснява от финансови последици“, съобщиха от СЗО.

Сподели във Facebook