Здраве

26 Декември 2016

Животът днес

Промяна в цвета на очите, суха кожа, нездрава руменина - всеки от тези признаци показва, че в организма е започнал някакъв вътрешен процес, който все още не се е проявил. Как да дешифрираме сигналите на тялото и да вземем мерки, преди болестта да е достигнала до критичен стадий?

Диагностика… по челото

Според специалистите състоянието на стомашно-чревния тракт се проектира на лицето. Например появяването на пъпки или някакви обриви в областта над веждите показва евентуални проблеми с тънките черва и налага преглед при гастроентеролог. Дисбактериозата може да се познае по кожата на челото - то придобива землист цвят и е осеяно с алергични обриви. Освен това започват проблеми с усвояването на витамините, от което кожата изсъхва и се бели. Състоянието на жлъчния мехур се проектира на слепоочията. При патологии там избиват обриви и често се появяват главоболия. Освен посещение при лекар в този случай трябва да се промени и начинът на хранене - да се изключат пържените, мазните и пушените храни, да се приемат повече фибри и обикновена питейна вода.

Мрежа от кръвоносни съдове по бузите

Смята се, че бузите са пълна проекция на белите дробове – по дясната личи състоянието на десния бял дроб, по лявата – на левия. Появата на фина мрежичка от кръвоносни съдове по бузите може да е знак за проблеми с дробовете. За същото сигнализира и нездрава руменина, която дълго не избледнява. Състоянието на бронхите се познава по ноздрите - при бронхит порите се разширяват и се появяват пъпки.

Носът е свързан със сърцето

Началото на проблеми със сърцето може да се забележи по носа и назолабиалния триъгълник. Ако върхът на носа е побледнял, може да е нарушено кръвообращението в сърдечния мускул. Това води до много проблеми - от хипоксия до сърдечна недостатъчност. Ако на носа внезапно се появи бяло петно, е необходим спешен преглед при кардиолог - този сигнал може да показва развитие на стенокардия. Моравото оцветяване на кожата на носа говори за застой на кръвта, който може да доведе до образуване на тромби. А посинелият назолабиален триъгълник е знак за вероятна сърдечна недостатъчност.

Загрубяване на кожата

Загрубялата и лющеща се кожа на лактите е тревожен сигнал. Тя може да е сигнал за развитие на различни ендокринни проблеми. При нарушена дейност на щитовидната жлеза организмът не произвежда достатъчно хормони, например тироксин. Тогава се нарушава обмяната на веществата, при което се забавя и обновяването на кожата. Тя загрубява в областите без подкожна мазнина, каквато е кожата на лактите.

Грубата кожа и напуквания по стъпалата показват нервно пренапрежение и недостиг на витамините А и групата В. В такъв случай се препоръчва приемането на комплекс от поливитамини и успокоителни средства.

Изменения по езика

Казва се, че езикът е огледало на организма. Измененията по неговата повърхност се появяват много преди симптомите на самите заболявания. По езика се познава работата на стомаха, черния дроб, далака и червата. Така например, ако по средната третина на езика редовно се образуват бели налепи, може да се говори за развитие на гастрит или дори стомашна язва. При появата на жълти налепи е добре да се посети гастроентеролог, защото те показват възпаление на жлъчката. При поява на кафяви налепи трябва да се провери функцията на червата. Ако лявата част на езика прилича на географска карта, е добре да се прегледа далакът. Усещането за сухота на езика може да е предизвикано от анемия.

Ако следите за видимите изменения в тялото ви, може да започнете лечение навреме и да избегнете усложненията.

Сподели във Facebook