Здраве

28 Октомври 2018

Животът днес

Хранителните качества на черния дроб са неоспорими. Още в дълбока древност лекарите са го препоръчвали при много здравословни проблеми.

Черният дроб е полезен и вкусен продукт, превъзхождащ в много отношения месото и в някои страни го смятат за деликатес. Той съдържа пълноценни белтъчини, а витамините и минералите са в лесноусвоима форма.

Черният дроб е особено богат на желязо, което е необходимо на организма за синтеза на хемоглобин. В него има и голямо количество мед, на което дължи противовъзпалителните си свойства. Черния дроб съдържа още калций, магнезий, цинк, натрий и фосфор. Богат е и на витамин А, отговарящ за нормалното зрение, гъстотата на косата и доброто състояние на зъбите. Съвсем не на последно място – черният дроб съдържа и аминокиселините триптофан, лизин и метионин.

В телешкия дроб учените откриха пълен набор от най-разпространените витамини, 20 минерални вещества, ферменти и аминокиселини. Лекарите препоръчват именно него, защото подсилва имунитета, което е важно за есенния сезон, поддържа нивото на хемоглобина, добра профилактика е срещу заболявания на централната нервна система и помага да се избегне инфарктът.

Сподели във Facebook