Известно е, че възрастта не увеличава автоматично риска от определени заболявания, както и от инсулт. Затова специалистите твърдят, че опасното състояние може да се предотврати, ако хората преразгледат хранителните си навици.

Резултатите от изследване, публикувани в списание Circulation, показали, че причината за повечето от половината случаи на инсулт е нездравословният начин на живот. Отказът от цигарите, умерената употреба на алкохол, поддържането на индекса на телесната маса под 25, ежедневните упражнения в продължение на 30 минути и изборът на полезни продукти могат да понижат риска с 80%.

Специалистите предлагат хората да преразгледат отношението си към три продукта, ако искат да намалят опасността от инсулт:

Солена храна

Според изследване, публикувано в списание BMJ, продуктите с високо съдържание на натрий редовно присъстват на трапезата на повечето хора. Това обаче е много вредно и увеличава риска от инсулт. По данни на Американската кардиологична асоциация солената храна в големи количества увеличава кръвното налягане. Повечето от половината случаи на инсулт са свързани именно с повишеното кръвно налягане.

Банани

Избягването на бананите, както и на други продукти, богати на калий, като фасул, цвекло, картофи, спанак, може да наруши електролитния баланс. А диетата с високо съдържание на този елемент понижава кръвното налягане. Според анализ на Journal of the American College of Cardiology недостигът на калий може да увеличи риска от инсулт, както и от други сърдечносъдови заболявания.

Риба

Ако сте свикнали да си осигурявате необходимата дневна доза белтъчини от пилешко месо, трябва да промените начина си на хранене и да се ориентирате към рибата. Според изследване, публикувано в списание Stroke, при хората, които консумират риба от един до три пъти в месеца, честотата на инсулта е по-ниска в сравнение с тези, които избягват употребата ѝ.

Сподели във Facebook