Наскоро проведено изследване установи, че цвеклото може ефективно да регулира кръвното налягане. Този зеленчук съдържа нитрати, които в организма се превръщат в азотен оксид, разширяващ кръвоносните съдове. Това не само намалява кръвното налягане, а и предпазва от инсулт и инфаркт. Азотният оксид усилва и притока на кръв към главния мозък.

Освен това цвеклото потиска възпаленията. Тайната е в природния пигмент бетаина. Известно е, че възпаленията водят до редица здравословни проблеми като рак, сърдечносъдови и мозъчни заболявания.

Учените съобщават и резултати от изследвания, проведени със спортисти, които са употребявали сок от цвекло. Оказало се, че това е идеалната напитка за физически активните хора – намалява умората и мускулната болка след тренировки.

Експеримент с професионални велосипедисти е установил, че сокът от цвекло повишава издръжливостта и помага за по-високи спортни показатели.

Сподели във Facebook