Здраве

12 Февруари 2020

Животът днес

Международен екип от учени доказаха връзката между продължителността на живота и доходите. Резултатите от изследването, проведено във Великобритания и САЩ, са публикувани в The Journals of Gerontology: Series A.

Оказало се, че богатите англичани и американци живеят по-дълго със 7-9 години в сравнение с бедните си връстници.

За да стигнат до този извод, експертите анализирали резултатите от две мащабни изследвания, в които участвали 25 000 души над 50-годишна възраст. Въпреки че системите на здравеопазване в двете страни имат малко допирни точки, разликата в продължителността на живота между бедните и богатите е еднаква. Материалното благосъстояние, както можеше да се очаква, оказва влияние и върху годините, прекарани в добро здравословно състояние. Учените доказали, че богатите мъже се радват на добро здраве до около 81-годишна възраст, а бедните – до 72-73 г. При жените годините са съответно 83 и 74-75.

Причините за разликата в продължителността на живота между бедни и богати е логична, споменават експертите. Заможните хора се хранят по-добре, имат повече възможности да следят здравословното си състояние и ползват по-качествени медицински услуги.

Сподели във Facebook