Здраве

2 Февруари 2020

Животът днес

„Отказът от цигарите задейства повторния растеж на здравите клетки и елиминира част от щетите, нанесени от десетилетия интензивно пушене, твърдят учени, цитирани от The Times. – Дори дихателните пътища на 70-годишен човек, който през живота си е изпушил 10 хиляди кутии цигари, могат да започнат да се презареждат със здрави клетки“.

Най-новото изследване на специалисти от Великобритания показало, че спящите клетки в лигавицата на дихателните пътища, които не са пострадали от тютюневия дим, започват да се събуждат и да се размножават, заменяйки увредените.

Предишно проучване установи, че при бивши пушачи, които са се разделили с вредния навик преди 7 години, рискът от рак на белите дробове се понижава с 43% в сравнение с пушачите. А при хората, които не пушат от 12 години, тази опасност се намалява със 72%.

„Изследването показва, че отказът от пушене може да донесе много повече ползи от прекратяването на по-нататъшното увреждане на белите дробове“, съобщават експертите от Cancer Research UK. Затова те са категорични, че никога не е късно да се спрат цигарите.

Сподели във Facebook