Ново изследване установи какво е влиянието на генетичните фактори, чревната микрофлора и начина на живот върху обмяната на веществата. За да направят своите изводи, учени анализирали данните на повече от 1100 здрави доброволци от Великобритания и САЩ. Сред тях имало 660 близнаци. В продължение на две седмици участниците в експеримента се хранели по един и същи начин. Паралелно с това специалистите измервали нивото на глюкоза, мазнини и инсулин в кръвта им след хранене, както и промените в чревната им микрофлора, влиянието на начина на хранене върху съня им, апетита и физическата им активност.

Оказало се, че понятието „здравословна диета“ не е универсално и всичко е индивидуално. При някои хора полезните продукти предизвиквали възпаления. Учените доказали още, че няма идеално време за хранене. При някои доброволци обмяната на веществата е най-активна на закуска, при други – на вечеря, а за трети режимът на хранене нямал никакво значение – при тях обмяната на веществата е еднакво активна през цялото денонощие.

Съотношението между мазнини, белтъчини, въглехидрати и целулоза също е индивидуален въпрос. По тази причина нисковъглехидратните или диетите, наситени с мазнини, не действат при всички хора. Например, за човек, който е особено чувствителен към сладките продукти, ще е полезно да намали захарта. При други обаче десертите не предизвикват продължително увеличаване на глюкозата в кръвта, затова подобни ограничения са излишни, заявиха експертите.

Изводите им са актуални даже за близнаците. Уникалният състав на микрофлората им, биологичните ритми, режим на сън и физическа активност играели по-голяма роля от начина им на хранене. Учените установили, че и при близнаците в реакцията на организма им на мазната храна напълно отсъствал генетичният компонент, а в реакцията на глюкозата на него се падали само 30%.

Сподели във Facebook