Здраве

13 Септември 2021

Животът днес

Ако вместо обикновена сол започнете да употребявате заместители с понижено съдържание на натрий за сметка на калия, може съществено да намалите риска от инсулт, инфаркт и преждевременна смърт.

Такива са резултатите след финала на едно от най-мащабните изследвания за влиянието на храненето върху здравето на хората.

Прекалената консумация на натрий и недостатъчната употреба на калий е разпространена по целия свят. А това е една от основните причини за повишеното кръвно налягане, появата на сърдечносъдови заболявания и ранна смърт. Според специалистите обаче тези проблеми може да се избегнат, ако се използват заместители на солта.

За да стигнат до този извод, учени провели изследване, продължило 5 години, в което участвали 21 хиляди възрастни жители на различни райони в Китай, разделени на две групи. Те или са били прекарали инсулт, или са страдали от лошо контролирана хипертония. Едната група употребявала достатъчно количество заместители на солта, за да покрият необходимостта си от тази подправка (около 20 г на ден). Другата консумирала обикновена сол. За 5 години, колкото е продължило изследването, над 3 хиляди души получили инсулт. Така учените установили, че при тези участници в експеримента, които използвали заместители на солта, съдържащи калий, рискът от инсулт бил по-нисък с 14%, сърдечносъдовите проблеми – с 13%, а опасността от преждевременна смърт – с 12%.

Сподели във Facebook