Здраве

15 Февруари 2021

Животът днес

Постковидният синдром (или long-covid) вече е вписан в Международната класификация на болестите.

Съвсем наскоро учени от САЩ и Мексико анализирали най-мащабните изследвания, занимаващи се с последиците от коронавируса, и установили 55 симптома, с които милиони хора по света се борят месеци след заболяването.

Специалистите проучили 15 изследвания в различни страни, които обхващали около 44,8 хиляди пациенти на възраст от 17 до 87 години, при които е диагностицирано леко, умерено и тежко протичане на COVID-19. Периодът на наблюдение продължил от две седмици до 100 дни.

Резултатите показали, че 80% от хората с потвърдена коронавирусна инфекция не се чувствали напълно оздравели, а при някои симптомите не само се запазили, но и се усилили след време. Най-често пациентите с long-covid се оплаквали от силна умора (58%), хронично главоболие (44%), нарушения в концентрацията на вниманието и паметта (25%). Една четвърт от преболедувалите коронавируса (най-вече жени) съобщили за опадване на косата. При 34% от хората, които са изкарали COVID-19, били констатирани проблеми с белите дробове и повишен риск от образуване на тромби. В анализа на учените се съобщават и други симптоми като задух, тежест в гърдите, нощно изпотяване, кашлица, депресия, тревожност и др.

Според авторите на изследването лечението от COVID-19 не бива да се изчерпва с отрицателния PCR тест и наличието на антитела.

Сподели във Facebook