Здраве

12 Февруари 2019

Животът днес

Отказът от цигарите е най-добрата профилактика срещу рака, като е необходимо още хората да се хранят правилно и повече да се движат, сподели шефът на Немския научно-изследователски център в Хайделберг – професор Михаел Бауман.

„При разумно хранене и достатъчно движение вие можете да противодействате на рака. Най-добрата мярка обаче е да не пушите. Около 30% от всички онкологични заболявания са свързани с пушенето“, заяви специалистът.

Учени от Националния институт за рака в Мериленд, САЩ, пък доказаха, че никога не е късно да откажеш цигарите. В продължение на шест години те наблюдавали 160 хиляди души над 70-годишна възраст. Сред тях имало пушачи, хора, отказали цигарите, и такива, които никога не са били подвластни на вредния навик. От участниците в изследването, починали до завършването му, непушачите били 12%, пушачите – 33,1%. Сред хората, които са отказали цигарите, рискът от смърт варирал от 16,2% при отказалите вредния навик на 30 г. до 27,9% при отказалите ги на 60 г. Очевидно отказът от пушенето и в зряла възраст може да удължи живота.

През 2017 г. австралийски учени заявиха, че 40% от случаите на рак може да се предотвратят, ако хората сменят начина си на живот. Те също смятат, че основен негативен фактор е пушенето, в това число и пасивното. То е причина за 23% от всички смъртни случаи, дължащи се на онкологично заболяване.

Затлъстяването според изследователите носи отговорност за 5% от смъртните случаи, наред с лошота хранене и инфекциите.

Ред другите рискови фактори, които могат самостоятелно да окажат влияние, са: ултравиолетовото излъчване (3,2%), алкохолът (2,4%), недостатъчната физическа активност (0,8%) и хормоналните проблеми (0,4%). Често обаче тези фактори въздействат заедно.

Важни се оказват и професионалните рискове. Изследователи от Харвард установиха, че стюардесите най-често страдат от различни видове рак – на млечната жлеза, на матката, на щитовидната жлеза, на стомашно-чревния тракт. При тях е много висока заболеваемостта и от рак на кожата.

Според данни на Британския център за изследване на рака всеки втори човек на планетата в даден етап от живота си се сблъсква с онкологично заболяване. Рискът може да се намали, ако се промени начинът на живот, което означава отказ от пушене, поддържане на здравословно тегло, понижена употреба на алкохол, използване на слънцезащитни средства, физическа активност, балансирано хранене.

Сподели във Facebook