Резултатите от наскоро проведено изследване показаха, че при хората, които употребяват повече плодове и зеленчуци, рискът от понижаване на когнитивните функции е с 20% по-нисък, съобщава списание Neurology.

Причината е във флавоноидите – природни съединения, съдържащи се в растенията. Те се смятат за мощни антиоксиданти. Учените отбелязват, че флавоните и антоцианите имат най-голям защитен ефект.

За да стигнат до този извод, специалистите провели изследване, в което участвали 49,5 хиляди жени на средна възраст 48 г. и 27,8 хиляди мъже на средна възраст 51 г. Те били наблюдавани в продължение на 20 години, като периодично попълвали анкети, в които давали информация за употребяваните от тях продукти.

Оказало се, че при хората, в чието меню присъствало най-голямо количество флавоноиди (средно по 600 мг на ден) рискът от понижаване на когнитивните способности бил най-малък в сравнение с тези, които избягвали тези продукти.

Учените установили още, че флавоните, съдържащи се в някои подправки, както и в жълтите или оранжеви плодове и зеленчуци, имали най-силен защитен ефект. Рискът от намаляване на когнитивните функции бил по нисък с 38%, което забавя стареенето на мозъка с 3-4 години.

Сподели във Facebook